Loading...
Instagram Google Sme Futbalnet

Trvalý pobyt

pondelok, 19 október 2015

Trvalým pobytom je pobyt v mieste stáleho bydliska občana, to je spravidla v mieste jeho stáleho bydliska na území SR. Za členov rodiny, prípadne za iných občanov žijúcich v spoločnej domácnosti, môže nahlásiť trvalý pobyt jeden z členov tejto rodiny, alebo osoba žijúca s nimi v spoločnej domácnosti, pritom je však povinný za týchto občanov predložiť požadované doklady.

Za občanov mladších ako 15 rokov a za občanov zbavených spôsobilosti na právne úkony je povinný hlásiť trvalý pobyt ich zákonný zástupca, prípadne opatrovník.

Za ostatných občanov, ktorí pre svoj zdravotný stav nie sú schopní hlásiť trvalý pobyt bez mimoriadnych ťažkostí, môže túto povinnosť splniť nimi písomne splnomocnený zástupca.

Potrebné doklady:

  • Vlastník bytu (domu):
    • platný občiansky preukaz (v opačnom prípade potvrdenie o občianskom preukaze vydané políciou)
    • List vlastníctva, nie starší ako 3 mesiace (nie z internetu) (nemusí byť použiteľný na právne úkony)
  • Manžel/manželka, nezaopatrené dieťa:
    • platný občiansky preukaz (v opačnom prípade potvrdenie o občianskom preukaze vydané políciou)
    • oznámenie o uzavretí manželstva
    • u dieťaťa rodný list, rozhodnutie súdu o zverení do výchovy
  • Nájomca bytu (domu):
    • platný občiansky preukaz (v opačnom prípade potvrdenie o občianskom preukaze vydané políciou)
    • nájomná zmluva uzatvorená na dobu neurčitú
  • Obyvateľ bez užívacieho, alebo vlastníckeho vzťahu k nehnuteľnosti:
    • platný občiansky preukaz (v opačnom prípade potvrdenie o občianskom preukaze vydané políciou)
    • prítomný-í musí byť vlastník-vlastníci s listom vlastníctva, nie starším ako 3 mesiace (nemusí byť použiteľný na právne úkony a nesmie byť z internetu)
    • písomné potvrdenie o súhlase s prihlásením občana na trvalý pobyt s osvedčeným podpisom vlastníka alebo všetkých  spoluvlastníkov budovy (bytu) v mieste ohlasovne (Obecný úrad) pred pracovníkom ohlasovne, alebo osvedčený (overený) podpis od notára.

Ohlasovňa (Obecný úrad) môže požiadať o predloženie dokladu o rodnom čísle, rodného alebo sobášneho listu, potvrdenie o štátnom občianstve.

Zrušenie trvalého pobytu občana

pondelok, 19 október 2015

Vlastník alebo spoluvlastníci môžu podať ohlasovni (Obecný úrad) návrh na zrušenie trvalého pobytu občanom, ktorí nemajú k budove žiadne užívacie právo. Návrh na zrušenie trvalého pobytu nie je možné podať voči vlastníkovi, spoluvlastníkovi manželovi a nezaopatrenému dieťaťu vlastníka, spoluvlastníka alebo nájomcu. V tomto prípade žiadateľ vypisuje žiadosť, predkladá platný občiansky preukaz a list vlastníctva nie starší ako 3 mesiace.

Prechodný pobyt

pondelok, 19 október 2015

Prechodným pobytom je pobyt občana mimo objektu trvalého pobytu, to je spravidla tam, kde sa občan dočasne zdržiava z pracovných, študijných, zdravotných, rekreačných a iných dôvodov.

Občania sú povinný hlásiť ohlasovni na Obecnom úrade miesto, začiatok a predpokladaný čas prechodného pobytu, ktorý trvá dlhšie ako 90 dní (maximálne 5 rokov).

Ak prechodný pobyt trvá aj po skončení predpokladaného času, je občan povinný hlásiť prechodný pobyt znova.

Zrušenie prechodného pobytu môže občan nahlásiť kedykoľvek v priebehu jeho trvania (vrátane potvrdenia o hlásení pobytu), ak tak neurobí, prechodný pobyt zaniká automaticky uplynutím doby, na ktorú bol prihlásený.

Potrebné doklady:

  • Vlastník bytu (domu):
    • platný občiansky preukaz (v opačnom prípade potvrdenie o občianskom preukaze vydané políciou)
    • List vlastníctva, nie starší ako 3 mesiace (nie z internetu) (nemusí byť použiteľný na právne úkony)
  • Manžel/manželka, nezaopatrené dieťa:
    • platný občiansky preukaz (v opačnom prípade potvrdenie o občianskom preukaze vydané políciou)
    • oznámenie o uzavretí manželstva
    • u dieťaťa rodný list, rozhodnutie súdu o zverení do výchovy
  • Nájomca bytu (domu):
    • platný občiansky preukaz (v opačnom prípade potvrdenie o občianskom preukaze vydané políciou)
    • nájomná zmluva
  • Obyvateľ bez užívacieho povolenia, alebo vlastníckeho vzťahu k nehnuteľnosti:
    • platný občiansky preukaz (v opačnom prípade potvrdenie o občianskom preukaze vydané políciou)
    • prítomný-í musí byť vlastník-vlastníci s listom vlastníctva, nie starším ako 3 mesiace (nemusí byť použiteľný na právne úkony, nesmie byť z internetu)
    • písomné potvrdenie o súhlase s prihlásením občana na prechodný pobyt s osvedčeným podpisom vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy (bytu) v mieste ohlasovne (Obecný úrad) pred pracovníkom ohlasovne, alebo osvedčený (overený) podpis od notára.

Ohlasovňa (Obecný úrad) môže požiadať o predloženie dokladu o rodnom čísle, rodného alebo sobášneho listu, potvrdenie o štátnom občianstve.

Vycestovanie občana do zahraničia

pondelok, 19 október 2015

V prípade, keď občan, ktorý má trvalý pobyt na území SR, a pripravuje sa na vycestovanie do zahraničia na dobu dlhšiu ako 90 dní, pred vycestovaním ohlási túto skutočnosť ohlasovni (Obecný úrad) v mieste trvalého pobytu. Pri tomto hlásení uvádza štát a miesto pobytu a predpokladanú dobu pobytu.

Oznámenie o mieste pobytu obyvateľa

pondelok, 19 október 2015

Fyzické alebo právnické osoby môžu požiadať ohlasovňu (Obecný úrad) o oznámenie miesta pobytu obyvateľa. Žiadosť musí byť podaná písomne s uvedením mena a priezviska, rodného čísla, občianskeho preukazu, trvalého pobytu žiadateľa.

V prípade právnickej osoby uvedie obchodné meno, sídlo a IČO (identifikačné číslo organizácie). V žiadosti je potrebné uviesť meno a priezvisko, prípadne dátum narodenia alebo rodné číslo obyvateľa, o ktorom sa pobyt požaduje oznámiť a dôvod žiadosti.

Môžete nás nájsť

ZAUJALO VÁS NIEČO NA NAŠEJ STRÁNKE
ALEBO MÁTE NA NÁS OTÁZKU ?
Zanechajte nám správu !

 

 
⇧ Naspäť hore ⇧